Een verantwoorde kerst, van veld tot vork

Met Kerst voor de deur vinden we in de winkels weer een ruim aanbod aan delicatessen. De consument wrijft zich verlekkerd in de handen, maar staat niet altijd stil bij het effect op onze planeet. Hoewel onze kerstmaaltijd onze smaakpapillen en gasten doet kirren van plezier, is de ecologische voetafdruk ervan vaak niet te overzien. Want alvorens zo'n gerecht op ons bord wordt geserveerd, heeft het vaak al ettelijke duizenden kilometers gereisd, ver weg van onze lokale producenten.

Nochtans hoeft duurzaamheid helemaal niet gelijk te staan met een sobere feesttafel. Er zijn talrijke alternatieven om een rijk en feestelijk kerstmaal te bereiden met een beperkte impact. Je moet ze alleen kennen! Daarom beslist Edenred om in de aanloop naar de feestdagen de tips van Färm te delen, een Belgische winkelketen, 100% biologisch, die er bovenal naar streeft de consument ethische en duurzame producten aan te bieden, maar wel toegankelijk. Kortom, perfect om je Ticket EcoCheque dit eindejaar te gebruiken om allerlei lekkers op tafel te toveren!

Een biowinkel met een knipoog naar de grote ketens

Färm is een Belgische coöperatie die vier jaar geleden werd opgericht door vier enthousiaste Brusselaars die durfden te dromen. Vandaag verkoopt Färm in zijn zes filialen voedingsmiddelen en verzorgings- en huishoudproducten, allemaal gemaakt van 100% biologische grondstoffen. Met haar volledig biologische aanbod (alle producenten, leveranciers en de winkel zelf zijn biologisch gecertificeerd) wil de coöperatie enerzijds de landbouwtransitie van producenten en ambachtslieden ondersteunen en anderzijds een eerste stap zetten richting duurzamere voeding.

Maar de gewone man of vrouw in de straat overtuigen om biologisch te kopen blijkt een grote uitdaging. Om die drempel te verlagen richtten de oprichters van Färm hun winkels zo in dat de klant zich op zijn gemak voelt tijdens zijn overstap naar biovoeding. Jean-David Couderc, COO en medeoprichter van Färm, vertelt ons hoe het idee voor deze coöperatie voor betaalbare bioproducten is ontstaan:

'Veel Belgen willen duurzamer en gezonder consumeren, met meer respect voor de producent. Daar staat tegenover dat de consument niet zelden verloren loopt in een biowinkel omdat het hem aan herkenningspunten ontbreekt waar hij op kan terugvallen. Om de overstap naar bio te vergemakkelijken hebben we bewust elementen van supermarkten overgenomen, zoals het feit dat producten die we elke dag gebruiken op dezelfde plaats staan. Maar we willen te allen prijze trouw blijven aan onze waarden, dus zullen we niet alles imiteren wat supermarkten doen. Zo bieden we bijvoorbeeld nooit promoties aan in onze winkels omdat we vinden dat het werk van de producenten verkocht moet worden tegen een eerlijke en rechtvaardige prijs.'

Respect over de hele lijn, van veld tot vork

Een correcte en eerlijke prijs voor lokale, biologische kwaliteitsproducten. Dat is de essentie van Färm. Hoewel de winkel door zijn populariteit uit zijn voegen is gebarsten, weigert Färm zijn ziel aan de duivel te verkopen door torenhoge prijzen aan te rekenen voor zijn bioproducten. Het doel dat Färm voor ogen had was om, via de coöperatie, alle spelers van de biovoedingsketen bijeen te brengen: producenten, investeerders, medewerkers en consumenten. Het opzet? Een duurzaam, biologisch en eerlijk systeem uitwerken, van veld tot vork.

In het kader van die strategie geeft Färm de voorkeur aan een doorgedreven lokale, Belgische en seizoensgebonden bevoorrading. Het doel: alleen voeding die nergens in Europa geproduceerd wordt, mag geïmporteerd worden in hun winkels. Wanneer de Belgische productie te laag is om aan de vraag van de consument te beantwoorden, stelt Färm de dichtstbijzijnde alternatieven voor, zoals bijvoorbeeld Franse appels, maar die wel worden verkocht via Belgische producenten.

'Volgens ons is bio een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame voeding, maar het is lang niet de enige voorwaarde. Er zijn nog zoveel andere factoren dat het naïef zou zijn ecologische producten als het ultieme redmiddel te zien. Daarom werken we bijvoorbeeld volgens het principe van de korte keten. We maken er een erezaak van dicht bij onze producenten te staan en ze het respect te geven dat ze verdienen.'

Maar daar houdt de ambitie van Färm niet op. Naast de 11 winkels die Färm tegen 2020 wil openen, zal het binnenkort een keurmerk op de markt brengen waarmee het de producenten die nog veel meer doen dan bio wil belonen. Dankzij dat nieuwe keurmerk hoeven consumenten zich niet meer af te vragen of ze al 100% biologische, 100% eerlijke en 100% duurzame producten kopen. Bovendien zal het beschikbaar zijn in coöperatieven en winkels die dezelfde waarden delen: 'Wij willen de samenleving veranderen en in een wereld leven die voor iedereen rechtvaardiger is. Waarom zouden we dat keurmerk dan voor onszelf houden? Als andere winkels, en dus andere consumenten, er mee van kunnen profiteren, des te beter!'


Een kerstmaal met Färm, dankzij je Ticket EcoCheque

Dankzij hun 100% biolabel kan je je Ticket EcoCheque gebruiken voor alle producten die de coöperatie verkoopt. Voor de oprichters is het de logica zelve dat ze dit betaalmiddel kunnen aanbieden, want het ligt in het verlengde van de ecologische strategie die ze in het begin uitwerkten.

'Onze klanten zijn blij dat ze met hun Ticket EcoCheque kunnen betalen. Voor wie er nog niet helemaal mee vertrouwd is, is dit een praktische manier om ze te leren gebruiken. Tegelijkertijd leren ze dat het ook allemaal anders kan. Voor wie er al langer mee betaalt, is het de ideale gelegenheid om feestelijkere producten voor zichzelf te kopen of om nieuwe producten te leren kennen. Dat we dit betaalmiddel mogen aanbieden, sluit aan bij de duurzaamheid die in ons DNA is ingebakken. Het versterkt ons imago van een bedrijf dat verandering wil brengen,' legt Jean-David Couderc uit.

Omdat de coöperatie maar al te goed beseft wat voor impact de eindejaarsperiode heeft op het milieu en de producenten, geeft ze je graag tips hoe je een ethischer en groener kerstmaal kan bereiden, dankzij je Ticket EcoCheque:

  1. 1. Gebruik seizoensgroenten: Veldsla, waterkers, jonge sla: wintergroenten zijn er meer dan genoeg. Ze passen goed bij elk feestmaal en leveren de nodige vitamines en mineralen. Geen inspiratie? Verwarm je aan een lekker groentesoepje voor je aan het hoofdgerecht begint.

  2. 2. Koop Belgisch: Het platteland in ons vlakke land brengt talrijke kwaliteitsproducten voort. Het zou jammer zijn om daar niets mee te doen. Doe onze producenten een plezier en kies voor producten van bij ons. Ben je een vleesliefhebber? Weet dan dat 95% van het vlees bij Färm van eigen bodem is. Ben je daarentegen verlekkerd op producten die recht uit de zee komen, kies dan voor onze verse vis of onze wereldberoemde mosselen. Kies als afsluiter voor een 100% Belgische kaasplank... die je zelfs kan terugbrengen na gebruik!

  3. 3. Eet maar drink vooral bio... om een kater te vermijden: Kerstmis is voor elkaar zorgen... Ook op culinair vlak! Kies voor 100% biologische producten, waar je gasten en onze landbouwers blij van worden. Wat de wijn voor bij het eten betreft, aarzel niet om een natuurlijke wijn te degusteren (met mate, uiteraard!). Natuurlijke wijnen zijn niet alleen smaakbommen, ze zijn ook arm aan sulfiet. Zo vermijd je een kater op kerstdag.

  4. 4. Ga voor vleesvervangers: Vlees wordt alom geprezen voor zijn smaak en textuur. Het is vaak het pronkstuk op de kersttafel. Nochtans hebben veel onderzoeken al uitgewezen dat de productie van vlees een nefaste invloed heeft op het milieu. Waarom zou je het deze kerst eens niet proberen zonder vlees? Met zijn vegetarische feestmenu wil Färm een smaakvol alternatief voorstellen waarvoor je je niet urenlang hoeft uit te sloven in de keuken.

  5. 5. Koop in bulk: Na het uitpakken van de cadeautjes zie je de vloer niet meer meer onder het inpakpapier. Als je de hoeveelheid restafval wil beperken, neem dan je potten en bokalen mee naar de winkel en koop de meeste producten in bulk. Nootjes, pasta, rijst, olijfolie of azijn: steeds meer producten worden onverpakt verkocht.


Zoek je nog inspiratie om een duurzamer feestmaal te bereiden?
Ga eens langs bij een van de winkels van Färm of breng een bezoekje aan onze website. Daar vind je nog massa's andere tips!