Bouwen en renoveren: is milieuvriendelijk ook goed voor de portemonnee?

Volgens Statbel, het Belgische statistiek bureau, is er een groot verschil in de leeftijd van de gebouwen in België over de verschillende gewesten. In Vlaanderen is 30,6% van de gebouwen na 1981 opgetrokken, terwijl dat in Wallonië 20,2% bedraagt en in het Brussels Hoofdstedelijk gewest slechts 6,4%. Dit wil zeggen dat een groot deel van de gebouwen in België werd opgetrokken voor 1981 en daardoor een negatieve impact hebben op de energieprestatie van ons land. Hoe ouder een woning is, hoe slechter de energieprestatie immers is.

In vergelijking met de meeste Europese landen, hebben Belgische woningen een hoog energieverbruik.
Het Energierenovatieprogramma 2020 stelt dat er tegen 2020 geen energieverslindende woningen meer mogen zijn. Concreet moet elke woning in 2020 dak- of zoldervloerisolatie hebben, alle enkele beglazing moet vervangen zijn door minstens verbeterd dubbel glas en centrale verwarmingsketels en aardgaskachels moeten een rendement hebben van minstens 90 %.

Het Vlaams energieagentschap doet naar aanleiding van Pact 2020 een tweejaarlijkse enquête naar energie-bewustzijn en gedrag en aan de hand van deze enquête wordt een totaalscore voor de energieprestatieberekend. Bij zes op de tien woningen blijkt deze score momenteel echter onvoldoende. Tijd dus om in actie te schieten, voor het welzijn van onze planeet én de portemonnee van de eigenaars.

Voor Jan met de pet is het echter niet altijd eenvoudig om weloverwogen keuzes te maken bij het bouwen of renoveren. De markt is complex, de materialen evolueren constant en de meningen van experts lopen uiteen. Sommigen vragen zich zelfs af of investeren in een passiefwoning of een milieuvriendelijker huis uiteindelijk wel de moeite loont. Toch is een ecologische aanpak de juiste investering. Ticket EcoCheque-aanbieder Edenred legt uit waarom een milieuvriendelijke aanpak wel degelijk goed voor is voor de portemonnee en welke aspecten cruciaal zijn voor een uitstekend investeringsrendement.

Bouwen en renoveren voor een energiezuinige woning

Er bestaan heel wat mogelijkheden om je energieverbruik te verlagen en dus geld te besparen. Van al die opties zullen twee aspecten de grootste impact hebben: energie en materialen.

Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bedacht Edenred een eenvoudig ezelsbruggetje: volg de EIOS-methode (Evalueren, Isoleren, Optimaliseren, Selecteren).

  1. Evalueren: Overweeg een energiescan van je huis of appartement voordat je werken uitvoert. Er wordt rekening gehouden met oriëntatie, ligging en diverse andere criteria om het energiekapitaal van je woning te evalueren. Zo kom je te weten welke alternatieven het meest geschikt zijn voor jouw woning. Bovendien kun je deze energiescan door een expert vaak betalen met ecocheques. Zo zijn zonnepanelen prima geschikt voor een zuidgerichte woning, maar spelen de voor de rest van het huis gebruikte materialen afhankelijk van de grootte van het gebouw mogelijk een nog grotere rol.

  2. Isoleren: In België is alleen de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) gericht op het verlagen van het primaire energieverbruik en de CO2-uitstoot door het gebruik van gebouwen. Een van de essentiële elementen om de EPB van een woning te bepalen, is de isolatie. Als je je woning ecologisch wilt isoleren en zeker wilt zijn van goede prestaties, vermijd dan synthetische isolatiematerialen, zoals polystyreen of polyurethaan. Voor de productie van deze petrochemische materialen is enorm veel energie nodig en ze worden als giftig beschouwd. Kies liever voor 100% natuurlijke dan voor minerale isolatie. Isolatiematerialen op basis van papiercellulose, hennepvezels of schapenwol hebben een lage ‘grijze’ energie en zijn vaak recycleerbaar en composteerbaar.

  3. Optimaliseren: Kies voor hernieuwbare energiealternatieven. Er bestaan talloze groene opties om je huis te verwarmen, zoals pelletkachels en ecologische warmtepompen. Voor veel huishoudens zijn zonnepanelen een goede optie om hun energiefactuur te verlagen. Informeer hoe je, afhankelijk van je situatie, een goede isolatie kunt combineren met een efficiënt energiegebruik, en controleer of je die producten kunt aanschaffen met je ecocheques.

  4. Selecteren: Kies milieuvriendelijke materialen om de milieu-impact van je woning te verkleinen. Houd steeds in het achterhoofd dat je de impact van een materiaal niet alleen berekent vanaf de installatie, maar al vanaf de productie ervan. Ook de ‘grijze’ energie die daarvoor nodig is, moet je meetellen. Het is belangrijk om te kiezen voor natuurlijke producten met een lage grijze energie en een lange levenscyclus (die in het ideale geval recycleerbaar of herbruikbaar zijn). Kies ook voor gezonde producten die niet schadelijk zijn voor je gezin. Vermijd chemische materialen en geef de voorkeur aan natuurlijke producten. Ecologische certificatielabels, zoals FSC of PEFC voor hout, het europese Ecolabel of het Franse NF Environnement, kunnen je helpen bij je keuze en bieden de garantie op een milieuvriendelijk materiaal.

Je woning groener inrichten

De buiten- en basismaterialen zijn dus cruciaal om de milieu-impact van je woning beperkt te houden, maar volgens Laurent Poulet, directeur Inkoop bij Krëfel en Krëfel.be, is een ecologische keuze ook belangrijk voor elektrische huishoudapparaten. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor bijna een derde van het energieverbruik van een huishouden. Het is dan ook essentieel om bij aankoop de juiste keuze te maken en zo op lange termijn geld te besparen.

Met 75 winkels in het hele land voldoet Krëfel, een 100% Belgisch familiebedrijf, al meer dan zestig jaar aan de consumentenvraag naar huishoudelektro. In de loop der jaren zag de onderneming de voorkeur van de gezinnen evolueren en inmiddels tekent de milieuvriendelijke tendens zich af bij de overgrote meerderheid van de consumenten.

“De moderne consument kijkt niet langer alleen naar de prestaties als hij een elektrisch toestel wil aanschaffen. Hij wil ook zijn milieu-impact verkleinen en op lange termijn geld besparen. Al enkele jaren lang breiden we ons aanbod van milieuvriendelijke artikelen voortdurend uit, waardoor de consument uit een steeds ruimer aanbod kan kiezen. Dankzij ecocheques zijn de toestellen nu bovendien een stuk betaalbaarder dan vroeger”, zegt Laurent Poulet.

Volgens Edenred heeft de invoering van ecocheques het gedrag van de consument drastisch veranderd. In plaats van eerst een product te zoeken en vervolgens te kijken of het wel milieuvriendelijk is, volgt de consument nu het omgekeerde traject. “Wie ecocheques heeft, probeert die zo goed mogelijk te gebruiken. Het ecologische kapitaal van een product dat iemand graag wil, wordt daardoor het eerste criterium. Dat betekent dus een radicale verandering in het gedrag van de consument, die – en daar zijn we van overtuigd – geleidelijk de mentaliteit zal kunnen veranderen naar meer milieuvriendelijke aankopen”, zegt Youssef El Hamouchi, verantwoordelijke Marketing en Strategie bij Edenred België.

Heeft de consument echter gelijk dat hij op zoek gaat naar ‘milieuvriendelijke’ huishoudelektro?

“Energieverslindende huishoudapparaten vervangen is zeker een goede overweging. Door te kiezen voor recentere toestellen bespaar je aanzienlijk op je energieverbruik. Milieuvriendelijk is wel degelijk goed voor je portemonnee! Bij Krëfel zijn we ervan overtuigd dat elektrische huishoudapparaten thuishoren in een milieuvriendelijk huishouden, op voorwaarde dat je de juiste keuzes maakt, op lange termijn denkt en kiest voor elektrische apparaten die passen bij jouw levensstijl. Zo zal een koppel niet dezelfde behoeften hebben als een gezin met vier kinderen. Een belangrijke stap is in een van onze 75 winkels advies inwinnen dat is afgestemd op jouw behoeften. Onze tip? Laat je niet te snel verleiden door een opzichtige promotieaanbieding voor een artikel waarvan je de verschillende functies misschien helemaal niet nodig hebt. Profiteer van onze garantie op de laagste prijzen, kies voor minder energieverslindende apparaten en gebruik je ecocheques bij Krëfel, zo win je over de hele lijn”, aldus Laurent Poulet, directeur Inkoop bij Krëfel en Krëfel.be.

Wist je dat je ecocheques kunt gebruiken voor je bouw- en/of renovatieproject?

Wij trokken dit jaar naar Batibouw om na te gaan hoe jij denkt over ecologie in de bouw- en renovatiesector. Ecocheques zijn een mogelijk financieringsmiddel voor de consument om zijn project te realiseren, op voorwaarde dat de producten gecertificeerd ecologisch zijn.

Weet jij echter welke producten je precies kunt kopen met jouw Ticket EcoCheque?

Wij vroegen het aan de beursbezoekers:

Batibouw