Cookies met havervlokken & banaan – Gedaan met industriële tussendoortjes, leve de zelfgemaakte vieruurtjes

Groot en klein kunnen niet zonder een lekker en gezond tienuurtje én vieruurtje. Tussendoortjes zijn namelijk ideaal om de kleine honger te stillen.

We willen almaar groener leven en kiezen daarom voor zelfgemaakte snacks mét bio-ingrediënten en zonder onnodige verpakkingen. En om te vermijden dat we eender wat op eender welk moment naar binnen spelen, is het een goed idee om onze tussendoortjes gewoon zelf klaar te maken.

We vroegen dus aan Sylvie Dejardin, onze voedingsdeskundige van het programma FOOD, om een recept als alternatief voor industriële chocoladerepen.

“Het is altijd beter om zelf tussendoortjes te bereiden. Zo vermijd je palmolie, additieven, zout en geraffineerde suiker. Chocoladerepen bestaan doorgaans voor een groot deel uit suiker en/of glucosestroop. Dat zijn dus de voornaamste ingrediënten van het product. Industriële tussendoortjes bevatten meestal ingrediënten die afkomstig zijn van de fractionering van andere voedingsmiddelen, zoals tarwe, melk of soja. Het zijn dus ultragetransformeerde voedingsmiddelen: voedingsmiddelen boordevol additieven die de gezondheid schaden.”



Cookies met havervlokken & banaan

Ingrediënten:

  • 120 gram fijne havervlokken
  • 2 nogal rijpe bananen
  • 1 eetlepel honing
  • enkele chocoladedruppels van pure chocolade


Bereiding:

  • STAP 1: Snijd de bananen in schijfjes en plet ze vervolgens met een vork.

  • STAP 2: Voeg er de havervlokken, de honing en de chocoladedruppels aan toe.

  • STAP 3: Leg een vel bakpapier op je ovenplaat.

  • STAP 4: Maak met de hand bolletjes van het mengsel en leg die op het bakpapier.

  • STAP 5: Duw ze een beetje plat en sprenkel er een paar chocoladedruppels over. Nu mag je ovenplaat in de oven.

  • STAP 6: Hup! Bak ze 15 minuten in de oven, op 180 graden.

  • STAP 7: Laat afkoelen en smullen maar!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met voedingsdeskundige Sylvie Dejardin en het programma FOOD.

Meer info op http://www.food-programme.eu/